Otázky a odpovědi do volební vizitky Českého rozhlasu

Otázky pro natáčení a vysílání volebních vizitek kandidátů ve volbách do Senátu PČR 2016

  1. Proč by lidé měli volit právě Vás? (k dispozici 60 sekund)

Jsem senátorkou za Prahu 10, Dubeč a Štěrboholy, kam mě občané těchto městských částí zvolili v roce 2014. Letos svůj mandát obhajuji. Moje volební heslo zní – Ivana Cabrnochová do senátu, už deset let pracuji pro desítku, pracuji pro vás. Považuji senát za sněm zkušených komunálních a krajských politiků, kteří za sebou mají výsledky a občané je znají. Člověk, který usiluje o pozici v parlamentu, by si měl poctivě projít všechna patra politiky – od řadové zastupitelky, přes vedení obce, až po celostátní úroveň. Jsem dlouholetá komunální politička a vím, jak prosadit dobré věci. Vím, že slušná politika není založená na osočování konkurence, ale na poctivé práci. Deset let pracuji pro občany Prahy 10 jako zastupitelka, předsedkyně komise pro památky, místostarostka a radní. Jsem občanům k dispozici na veřejném telefonním čísle. Konzultuji s občany a spolky návrhy zákonů – na základě takové konzultace jsem například odmítla hlasovat pro elektronickou evidenci tržeb. Na základě přání občanů desítky navrhuji udělení vyznamenání pro naše spoluobčany – loni třeba pro biochemika prof. Josefa Hyánka z Malešic nebo pro předsedkyni vozíčkářské asociace Alenu Jančíkovou.

 

  1. Jaký nový zákon nebo novelu byste navrhl/a jako první ?   (k dispozici 30 sekund)

Jsem senátorkou, která v těchto volbách obhajuje svůj mandát. Některé věci už mám rozpracované z tohoto volebního období a ráda bych je dotáhla do konce. Ráda bych s poslanci dokončila zákon o zákazu novodobých mučíren – kožešinových farem, kde ve strašných podmínkách chovají divoká zvířata kvůli srsti. A na základě mých zkušeností z povodní v Záběhlicích a Vršovicích v roce 2013 bych chtěla od základu změnit pohled na ochranu před záplavami. Inspirovat se budu jak myšlenkami osvíceného zemědělce z kraje pod Milešovkou Daniela Pitka, tak zkušenostmi ze senátní cesty do Holandska.

 

  1. Jak byste chtěl/a zvýšit důvěryhodnost Senátu? (k dispozici 30 sekund)

Co dělám při každodenní práci pro důvěryhodnost senátu? Především plním své sliby. Nejsem populistka, neosočuji druhé a nesnažím se koupit si voliče za koblihu. Návrhy zákonů často konzultuji s občany a spolky z mého volebního obvodu, abych si byla jistá, že skutečně reprezentuji jejich názory. Příkladem může být moje nedávná podpora občanů ze Strašnic, kteří chtějí omezit rychlost vodních skútrů na řekách a přehradách, kde hrozí smrt plavců. Jsem k dispozici na veřejném telefonním čísle i v kanceláři v Litevské ulici číslo 1.

 

  1. Co je nejpalčivějším problémem Vašeho volebního obvodu a jak chcete přispět k jeho řešení? (k dispozici 30 sekund)

Kamiony chci odsunout z Prahy 10, Dubče a Štěrbohol na obchvat a na koleje. V Praze 10 jsem se jako radní podílela na opravě a zatravnění ulice Vršovická, kompletní přestavbě Moskevské nebo jsem prosadila výstavbu zeleného ostrova – krásné tramvajové zastávky na Průběžné. Ze senátu jednám s ministrem dopravy o dvou důležitých stavbách. Je to dostavba vnějšího obchvatu Prahy, aby tranzit včetně kamionů nemusel jezdit přes Spořilov, Zahradní Město, Skalku, Dubeč a Štěrboholy. Druhou prioritou je rekonstrukce železniční trati Hostivař – Vršovice, která poslouží jak cestujícím, tak pro přepravu zboží.

 

  1. Co byste konkrétně udělal/a pro zlepšení politické kultury v České republice, tedy nejen v Senátu? (k dispozici 30 sekund)

V každém mezilidském vztahu je zásadní věcí důvěra. Plaít to jak v manželství, tak ve vztahu občan-politik. Co dělám pro politickou kulturu já?  Na místní i celostátní úrovni už deset let především plním své sliby. Chovám se slušně k politické konkurenci. A předešvím – neuzavírám se před občany. Moje telefonní číslo je dostupné na webu senátu, osobně se můžeme setkat třeba v mé senátní kanceláři v Litevské ulici 1 u pošty na Kubánském náměstí v Praze 10.

 

  1. Budete se v případě zvolení věnovat senátorské práci naplno, nebo se budete chtít souběžně věnovat i jiným zaměstnaneckým, podnikatelským, politickým nebo dalším aktivitám? (k dispozici 30 sekund)

Nyní jsem na plný úvazek senátorkou a mám také neplacenou funkci radní v Praze 10. Právě moje dlouhodobá  zkušenost z komunální politiky je tím, co považuji za svou velkou výhodu a ráda bych si ji udržela. Při jednání senátu je vždy znát, který senátor či senátorka má zkušenost se spoluprací s občany na místní úrovni a který ne. Právě zkušení lidé z měst, obcí a krajů, které občané znají a mají s nimi dobré zkušenosti, mohou zlepšit pověst senátu a vrátit důvěru občanů v politiku. Prosím, volte v Praze 10, Dubči a Štěrboholech číslo 5, vaší radní a senátorku Ivanu Cabrnochovou.

Uložit odkaz do záložek.